Arriba el torn de la Fundació Miró Mallorca

Per increïble que pugui parèixer mai havia visitat la Fundació Miró Mallorca. Uns quants anys enrere vaig anar a la fundació perquè necessita consultar uns llibres de la biblioteca que està força especialitzada en art contemporani però no vaig dedicar-hi més temps que l’estrictament necessari. Ara, a la fi ja puc dir que he visitat i gaudit molt de la Fundació Miró, dels seus espais, la col·lecció, els tallers, una molt grata experiència per qui se sent atret per l’art contemporani, per l’art de les avantguardes i sobretot per l’obra i figura de Joan Miró.

Entrada principal a l'edifici de la Fundació Pilar i Joan Miró a Palma

La meva ruta fou visitar en primer lloc l’edifici Moneo, per passar després al taller Sert i acabar a Son Boter.

L‘edifici Moneo és la seu principal de la Fundació Miró Mallorca, inaugurat l’any 1992 i projectat per l’arquitecte Rafael Moneo. El cos principal de l’edifici es fragmenta en dos elements clarament diferenciats, el primer el que dóna accés al visitant hi trobarem la biblioteca, l’auditori, les oficines, la botiga, una cafeteria i l’accés al jardí. El segon element arquitectònic evoca clarament a una estructura estrellada, d’aquí el seu nom Espai Estrella on hi ha les sales d’exposicions amb la col·lecció de pintures, collages, obra gràfica, escultures i esbossos de Joan Miró.

En unes de les puntes de l’espai Estrella, veiem un mural de l’artista Maria Antònia Carrió, inspirat en una obra de Joan Miró. Seguidament, un caminoi ens condueix al jardí on un grapat d’escultures redissenyen aquest espai exterior envoltat de natura, terra i mar.

La col·lecció està integrada per pintura, escultura, dibuix, obra gràfica i un bon fons documental. L’origen d’aquesta col·lecció, es remunta al 1981 quan Joan Miró i la seva esposa, Pilar Juncosa, donaren a la Fundació Miró Mallorca, els tallers de l’artista, el taller Sert i Son Boter amb totes les obres i documents que ho contenien.

L’exposició permanent exhibeix part del fons de la fundació i obres en dipòsit temporal.

Deixam enrere l’edifici Moneo per sortir a l’exterior i continuar la visita cap al Taller Sert. El taller fou dissenyat per l’arquitecte català Josep Lluís Sert. Durant la tardor de 1956, Joan Miró veu el seu somni fet realitat.

«El taller està ja completament llest i és extraordinàriament magnífic, estic delint-me per començar a treballar, però em continc perquè de fer-ho em llençaria massa a fons. No puc treballar seriosament sense haver prèviament creat un ambient propici per a fer-ho».

A Josep Lluís Sert. Palma de Mallorca, 9 de novembre de 1956.

Entrar dins el taller és cobrir-te de l’esperit mironià, olis per totes bandes, teles de grans dimensions, les taules de treball amb els pots de pintura, els pinzells i raspalls que sembla que en qualsevol moment emprendran un nou treball. A més, s’hi suma una col·lecció de postals, retalls de diari i de figures procedents de diferents cultures que formen part, juntament amb els olis, teles i aquarel·les, de la col·lecció que s’hi exhibeix al Taller Sert, un edifici, que fou declarat Bé d’Interès Cultural.

Sortim del Taller Sert per acabar la visita a Son Boter, una antiga possessió mallorquina del segle XVIII i que Joan Miró adquiriria el 1959, juntament amb el Taller Sert, Son Boter, es convertiria en el seu segon taller a Mallorca. Un espai on refugiar-se i que donaria pas a la darrera etapa creativa i molt fructífera de la trajectòria artística de Joan Miró.

«Acabo d’adquirir ‘Son Boter’, la magnífica casa que estava al darrere la nostra. Això, a part de ser una bona inversió, em posa sobretot a l’abric de tot veïnat enutjós. Em servirà també per a fer-hi teles i escultures monumentals i així descongestionar el taller. Penso instal·lar-hi també premses per a lito i aiguafort».

A Josep Lluís Sert
Mont-roig, 9 d’octubre de 1959

Les parets cobraran vida i esdevindran un espai creatiu en sí mateix. Es poden admirar uns grans esbossos que es corresponen amb escultures monumentals de la seva darrera etapa.

La Fundació Miró Mallorca ens acosta al Miró més íntim i personal, no només visitam un museu, sinó que podem anar més enllà per poder gaudir i acostar-nos als espais de refugi més íntims on Miró esdevingué un dels millors genis artístics del segle XX.

@mcastanyer

Cites extretes de la Guia Fundació Miró Mallorca. Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. 2019.

© De les fotografies Mariàngels Castañer

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s