La mort anunciada de la Secció Etnològica de Muro

No fa gaire estona us escrivia dient que si alguna cosa m’estava regalant aquesta pandèmia, era temps. Un temps que darrerament aprofit per visitar diferents institucions culturals de Mallorca. A principi de juliol visitava el nou Museu d’Art Sacre de Mallorca, després arribà el torn del Museu Fundació Juan March, i fa només dos dies visitava després de molts d’anys la Secció Etnològica de Muro pertanyent al Museu de Mallorca. L´única vegada que el vaig visitar fou quan estudiava Història de l’Art a la UIB, estava matriculada a l’assignatura Art i arquitectura popular impartida pel professor Jaume Andreu Galmés, i ja en aquell moment, la situació en què es trobava el museu era crítica. D’ençà d’aquella primera visita a ara, la situació del museu és lamentable, ha empitjorat notablement i ningú fa absolutament res per evitar el seu deteriorament.

Com a Secció Etnològica del Museu de Mallorca, hauria de ser un clar referent dins el món cultural, artístic i patrimonial de Mallorca i no és més que un edifici pobre, mal cuidat, amb una col·lecció desordenada, mobiliari brut, sense cap itinerari marcat, amb falta d’informació al visitant, amb problemes d’humitats i amb un sistema elèctric totalment desfasat, per remarcar alguns dels principals problemes.

El Museu de Mallorca es troba ubicat a l’antic casal conegut com a Ca la Gran Cristiana, a Palma, en el número 5 del carrer de la Portella, en ple centre històric de ciutat, però també disposa de dues seccions a la part forana, una a Muro (Secció Etnològica) i l’altra a Alcúdia (Museu Monogràfic de Pollentia).

La Secció Etnològica de Muro, està ubicada al carrer Major número 15, de Muro, en una antiga casa propietat dels Simó, del segle XVII. Posteriorment, seria cedida per la família de l’arquitecte Gabriel Alomar per a la instal·lació del futur museu.

La col·lecció que es troba al museu està disposada al llarg de tot el casal, on hi trobem la planta baixa amb l’apotecaria d’Antoni Noceras, les antigues habitacions, la cuina i la resta d’habitacions auxiliars.

Aquestes primeres estances ja anuncien un desordre sense sentit del que hauria de ser un referent dins la cultura popular patrimonial de Mallorca.

A partir d’aquí moltes fotografies parlaran per elles mateixes. Vull recalcar que no és excusa el fet que el passat dimecres 2 de setembre s’estrenés la funció teatral “Fragments a Mallorca durant la Guerra Civil”, de la companyia Alicorn Teatre. Mobles moguts de lloc, focus, cablejat per en mig de les sales…i per acabar de rematar, fems.

Quan vaig decidir posar-me en ruta i començar a visitar museus de Mallorca no ho feia amb la intenció de fer una crítica a com es gestiona el museu, només volia donar a conèixer els nostres centres, ja siguin públics, o privats. Però el que em vaig trobar a Muro crec que és per fer una reflexió i una crida a la denúncia per com s’està tractant aquest museu.

Humitats per tot arreu, pols acumulada en mobles i teixits, falta d’informació de les peces de mobiliari que s’hi exposen, tot plegat un museu precari, pobre i deixat a morir.

A continuació, la cuina.

Les botigues de la casa.

Escala que dona accés a les antigues.

Habitació on s’hi exposa un llit, un canterano i joguines antigues.

A la següent sala hi ha una important mostra d’eines agrícoles i feines relacionades amb el camp mallorquí.

Les següents fotografies se corresponen a sales on dins vitrines, moltes d’elles sense llum, s’exposen siurells, gerretes brodades, plats i figures de betlems tradicionals mallorquins.

Porta d’accés al corral

Sínia recuperada de Ses Marjals.

La pàgina web del museu  parla d’un segon edifici on es conserven eines representatives d’antics oficis tradicionals i elements relacionats amb el transport i la tracció animal, però jo no hi vaig tenir accés, diria que està tancant al públic.

Un museu que ha quedat totalment ancorat al segle passat.

Si voleu més informació sobre els horaris i com arribar-hi accediu a la web del Museu de Mallorca.

© De les fotografies Mariàngels Castañer

@mcastanyer

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s