És la primera exposició que se li dedica després de la seva mort l’any 2002. L’exposició sota el títol «La llum del somni» es va inaugurar el passat 26 d’abril en el Centre Cultural La Misericòrdia, una exposició que ha estat comissariada per Gudi Moragues i organitzada pel Departament de Cultura del Consell de Mallorca.
La mostra compta amb 26 pintures datades entre 1957 i 2000, algunes formen part de la família i altres de col·leccions privades, entre les quals destaca un retrat del seu amic Ben Jakober que forma part de la col·lecció de la Fundación Yannick & Ben Jakober.
Abdul Mati Klarwein neix a Hamburg el 1932 i pocs anys després, juntament amb la seva família, es traslladen a l’estat de Palestina fugint del nazisme d’Alemanya. Sent un adolescent, es trasllada a París i es matricula a École des Beaux-Arts on estudia amb Fernand Léger, en aquesta època entabla amistat amb intel·lectuals i pintors com Boris Vian o Salvador Dalí.
En la dècada dels cinquanta viatja per Europa, Àsia i el nord d’Àfrica, en aquesta època és quan decideix canviar-se el seu mou per Abdul (creia que per entendre millor el conflicte entre Israel i Palestina cada jueu hauria d’adoptar un nom àrab i cada palestí un nom hebreu).
En els anys seixanta s’estableix a Nova York on es relacionarà amb personatges vinculats al món de la música com Jimi Hendrix i del Pop Art com Andy Warhol.

Des de Nova York alterna la seva residència amb Deià i el 1984 decideix instal·lar-s’hi definitivament.

A la pintura Outline es veu clarament una vegetació i unes marjades pròpies de la Mediterrània, i més concretament una evocació a la Serra de Tramuntana.

Visqué a una casa dissenyada pel seu pare a cala Deià que finalment acabaria venent per poder costejar-se un viatge arreu del món. Foren moltes i prou conegudes les seves festes que comptaren amb personatges com Annie Lennox, Ben Jacober o Yannick Vu, entre altres. Mai va negar, al contrari, va reconèixer haver experiments amb LSD però sempre es va reafirmar en què les drogues no foren la seva font d’inspiració.


La mostra combina paisatges i retrats, molts d’ells fets a membres de la seva família, i entre ells, un del seu amic Robert Graves, també resident a Deià.
La popularitat de Mati Klarwein vingué marcada per il·lustrar una de les portades de disc més famoses de la història del rock, el segon disc de Carlos Santana, titulat Abraxas de 1970. Fixau-vos que a la part inferior esquerra s’observa una petita cala, amb còdols de pedra, escars i aigües cristal·lines, sens dubte cala Deià.
L’exposició es podrà visitar fins al 9 de juny al Centre Cultural La Misericòrdia.
Plaça de l’Hospital, núm. 4.
Horari: de dimarts a divendres, d’11 a 14 h i de 17.30 a 20.30 h; dissabte, d’11 a 14 h. Diumenge, dilluns i festius, tancat.
Entrada gratuïta.
@mcastanyer