L’agrupació folklòrica Aires Sollerics, presidida per Guillem Bernat, ha iniciat els seus actes per commemorar els seus 50 anys des de la seva creació l’any 1969. Des de els seus inicis la seva màxima ha estat l’estudi i divulgació de la dansa popular de Mallorca així com de la música i de la indumentària. De sempre ha estat una agrupació compromesa en la defensa d’aquest patrimoni cultural.
En aquests moments l’agrupació compta amb més de dues mil peces d’indumentària tradicional, peces de vestir algunes d’elles dels segles XVIII i XIX, de diferents àmbits corresponents a la vida mallorquina. La gran majoria són donacions de gent anònima que coneix la tasca, que s’inicià sobretot en els anys noranta, que fa l’agrupació, en la recuperació i posterior conservació d’aquest valuós patrimoni.
En una entrevista a Guillem Bernat concedida al diari Sa Veu diu el següent:
«Arran del boom turístic es produí un desvirtuament pel que fa a la indumentària tradicional i per aquest motiu ens proposàrem conscienciar la gent sobre el tema i dignificar aquest tipus d’indumentària. He de dir que per tirar endavant aquesta missió comptàrem amb valuoses aportacions com la de mossèn Bartomeu Mulet, estudiós del patrimoni illenc que ens llegà la seva documentació sobre el tema».
L’exposició «50 anys Aires Sollerics» compta amb més de vuitanta complements de vestir com rebosillos, mantes, calces, davantals, mocadors, sabates de senyora i home, capells, botons, penjolls, arrecades… tots ells dels segles XVIII i XIX.



L’ús de la barretina es va perdre a Mallorca en el segle XIX.

La xitxonera és una gorra que es posava als infants per preservar-los dels cops al cap, també rep altres noms com gorra de cop, cervellera i capçana.



L’exposició se podrà visitar fins al 13 de maig a Can Prunera Museu Modernista.
@mcastanyer