«50 anys Aires Sollerics»

L’agrupació folklòrica Aires Sollerics, presidida per Guillem Bernat, ha iniciat els seus actes per commemorar els seus 50 anys des de la seva creació l’any 1969. Des de els seus inicis la seva màxima ha estat l’estudi i divulgació de la dansa popular de Mallorca així com de la música i de la indumentària. De sempre ha estat una agrupació compromesa en la defensa d’aquest patrimoni cultural.

En aquests  moments l’agrupació compta amb més de dues mil peces d’indumentària tradicional, peces de vestir algunes d’elles dels segles XVIII i XIX, de diferents àmbits corresponents a la vida mallorquina. La gran majoria són donacions de gent anònima que coneix la tasca, que s’inicià sobretot en els anys noranta, que fa l’agrupació, en la recuperació i posterior conservació d’aquest valuós patrimoni.

En una entrevista a Guillem Bernat concedida al diari Sa Veu diu el següent:

«Arran del boom turístic es produí un desvirtuament pel que fa a la indumentària tradicional i per aquest motiu ens proposàrem conscienciar la gent sobre el tema i dignificar aquest tipus d’indumentària. He de dir que per tirar endavant aquesta missió comptàrem amb valuoses aportacions com la de mossèn Bartomeu Mulet, estudiós del patrimoni illenc que ens llegà la seva documentació sobre el tema».

L’exposició «50 anys Aires Sollerics» compta amb més de vuitanta complements de vestir com rebosillos, mantes, calces, davantals, mocadors, sabates de senyora i home, capells, botons, penjolls, arrecades… tots ells dels segles XVIII i XIX.

IMG_6341 copia
Davantal brodat de senyora del segle XVII i coer per anar a dormir del segle XIX

 

IMG_6346 copia
Ventall amb cadena d’argent del segle XIX
IMG_6355 copia
Flassada d’home del segle XVIII i barretina

L’ús de la barretina es va perdre a Mallorca en el segle XIX.

IMG_6364 copia
Xitxonera del segle XIX

La xitxonera és una gorra que es posava als infants per preservar-los dels cops al cap, també rep altres noms com gorra de cop, cervellera i capçana.

IMG_6381 - copia
12. Calces compostes de dues parts, una d’elles de peu llis fet a quatre agulles i l’altra cama elaborada amb ornaments sobreposats. 13. Calces del segle XIX. 14 i 15. Calces del segle XVIII de pagès i senyora.
IMG_6413 - copia
Rebosillo d’hivern per senyora amb influència francesa del segle XIX.

 

IMG_6447 - copia
Mocador de senyor del segle XVIII.

L’exposició se podrà visitar fins al 13 de maig a Can Prunera Museu Modernista.

@mcastanyer

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s