L’exposició «Pablo Picasso i Joan Miró: Història d’una amistat» arriba al seu fi.

El 12 de maig va tenir lloc la que és sens dubte, almenys fins al moment, una de les millors exposicions que s’han exhibit a Can Prunera Museu Modernista. L’exposició ha estat comissariada per Joan Punyet Miró, nét de Joan Miró, i en ella, s’ha pogut veure, entre altres objectes, una recopilació de cartes personals dels dos genis, correspondència mantinguda al llarg de moltes dècades i en la qual s’aprecia l’afecte i l’admiració mútua que es professaven.

Parlar d’aquests dos grans artistes del segle XX no és fàcil, Pablo Picasso (Màlaga, 1881 –Mougins, França, 1973) i Joan Miró (Barcelona, 1893 – Palma, 1983) es van conèixer a París en 1920 quan un encara jove Miró de 27 anys, visitava l’estudi que tenia Picasso en la rue La Boétie de París. Malgrat la seva diferència d’edat, els separaven dotze anys, i de tenir personalitats contraposades, Picasso era extravertit, orgullós i de fort caràcter, en canvi Miró, era tímid, callat i home d’una sola dona, s’iniciaria una amistat assídua i professional que duraria fins a la mort del malagueny. En paraules de Joan Punyet << Els vincles que els unien anaven molt més enllà del que podien simplement aparentar. L’aspecte humà era capital, mantenint un compromís polític, social i cultual que els va acompanyar sempre >>.

DNLISxxXcAAM8r6
Joan Miró. El segador, 1937.

Els diferents esdeveniments bèl·lics que ens va deixar el passat segle van marcar ambdues carreres artístiques, tots dos mestres no es van mantenir al marge ni de la Guerra Civil Espanyola ni de la Segona Guerra Mundial. Tots dos van participar en el Pavelló de la República Espanyola, en l’exposició Universal de París de 1937, Picasso va presentar una de les obres més icòniques del segle XX, Guernica, a l’abril es van complir 80 anys del bombardeig; i Joan Miró va presentar Payés català en rebel·lia també coneguda com El segador, actualment desapareguda. Tant Picasso com Miró no podien quedar-se al marge de tals esdeveniments, sentien la necessitat de solidaritzar-se amb el poble espanyol, van plasmar els seus sentiments com millor sabien, a través de l’art.

portada-catc3a0leg-picasso-i-mirc3b3.jpeg
Catàleg de l’exposició. Texts de: Pere A. Serra Bauzà, Joan Punyet Miró i Francisca Lladó i Pol. Fundació Tren de l’Art. 2017.

L’exposició acosta al públic la profunda relació d’amistat que hi va haver entre ambdós artistes des de que es conegueren a París el 1920 i que a la vegada vol desmitificar la creença de rivalitat entre ambdós artistes. Un bon grapat de cartes que s’han conservat i que Joan Punyet transcriu en el catàleg demostren la relació afectuosa que va existir entre els dos genis al llarg de les seves vides fins a la mort de Pablo Picasso el 8 d’abril de 1973.

Un dels darrers homenatges que féu Joan Miró a Pablo Picasso fou el logotip del centenari del naixement de l’artista malagueny el 1980.

AS07476
Joan Miró. Logotip, 1980. Tinta xinesa, aiguada i guaix sobre paper Arches. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

 

IMG_3485

IMG_3474

IMG_3457

IMG_3456

Quadres, gravats, ceràmiques, cartes, fotografies i una filmació inèdita mai vista abans conformen aquesta exposició que es podrà visitar fins dia 26 de novembre.

@m.castanyer

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s