El patrimoni industrial a Mallorca: definició i estat actual.

D’ençà que posarem en marxa el blog hem parlat de diversos tipus de patrimoni, de patrimoni immaterial i fotogràfic, així com mencionat l’arqueològic per difondre un curs. Avui vos volem parlar de patrimoni industrial, i no serà l’únic dia, ja que tenim bon material per poder tractar el tema. Concretament vos parlarem de les antigues fàbriques de teixits de les illes, i per ser més exactes, de la fàbrica de teixtis de Can Pizà a Sóller.

Per entrar en matèria començarem per la definició de Patrimoni Industrial? Doncs el Pla Nacional de Patrimoni Industrial, el març de 2011, defineix el patrimoni industrial de la següent manera:

<<S’entén per patrimoni industrial el conjunt dels béns mobles, immobles
i sistemes de sociabilitat relacionats amb la cultura del treball que han estat
generats per les activitats d’extracció, de transformació, de transport, de
distribució i gestió generades pel sistema econòmic sorgit de la «revolució industrial «. Aquests béns s’han d’entendre com un tot integral compost pel paisatge en què s’insereixen, les relacions industrials en què s’estructuren, les
arquitectures que els caracteritza, les tècniques utilitzades en els seus procediments, els arxius generats durant la seva activitat i les seves pràctiques de caràcter simbòlic>>.

Com sempre hem fet ens volem remetre al cas de les Illes Balears i quina és la situació actual del patrimoni industrial, els seus béns i la seva protecció.

El Consell de Mallorca té protegits els següents elements patrimonials:

Com a Béns d’Interès Cultural (BIC): Es Celler Cooperatiu de Felanitx. Es Sindicat.

Es Sindicat de Felanitx

Com a Béns Catalogat: la fàbrica de Can Morató a Pollença (antiga fàbrica de catifes), el conjunt d’edificis del ferrocarril Palma – Inca, un motor de gas pobre a Binissalem i l’olleria de Can Palou a Marratxí.

Can Morató

Olleria Can Palou

I a part dels BIC i BC, els ajuntaments d’Alcúdia, Calvià, Son Servera, Artà i Inca, han creat unes fitxes amb elements catalogats que han estat aprovats  en els catàlegs de protecció del patrimoni històric adjunts a les normes subsidiàries, adaptades al Pla Territorial de Mallorca. Si voleu saber de quins béns es tracta accediu al següent enllaç Consell de Mallorca.

Avui ARCA organitza una conferència «El patrimoni industrial de Mallorca: Can Bibiloni i altres exemple» a càrrec d’Antoni Vilanova. Una oportunitat per debatre sobre el patrimoni industrial a Mallorca i quin és el seu estat actual.

ARCA Can Bibiloni

A la propera entrada parlaré de les antigues fàbriques de teixtis a Mallorca i en especial de la fàbrica de Can Pizà a Sóller, aquí un petit avançament.

Façana Can Pizà

Interior Can Pizà

@mcastanyer

1 Comment

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s