75 anys de Valentes Dones

S’atraquen dates importants per als sollerics i solleriques que en breu celebraran el Firó un esdeveniment que amb els anys ha anat agafant molta força i reconeixement a nivell internacional.  Un dels col·lectius del Firó, el Col·lectiu de pageses, ha organitzat una exposició dedicada a les Valentes Dones, dos personatges rellevants i protagonistes de la citada festa. Com ja sabeu, 2015 és l’Any Arxiduc, i no podíem deixar passar el que va escriure l’arxiduc sobre les Valentes Dones a Die Balearem :

[…] Els pirates es van lliurar als majors excessos, van saquejar les cases, van cremar els mobles i van assassinar a dones i nens; però també aquí van trobar una heroica resistència; ha conservat la tradició el nom de les germanes Francisca i Catalina Casasnovas, que vivien soles en una casa anomenada Ca’n Tamany, que es van defensar de l’atac de dos moros als que finalment van aconseguir matar amb la barra de la porta. Per aquest motiu van ser cridades les Valentes dones de Ca’n Tamany […].
Per commemorar aquest esdeveniment se celebra a Sóller una festa el segon diumenge de maig. Al matí té lloc a l’església una funció religiosa durant la qual s’exposa la barra de fusta de la porta de Ca’n Tamany, i a la tarda, una processó a la qual assisteix un home representant al capità Angelats entre dues noies que representen les lents dons de Ca’n Tamany. Els tres vesteixen vestits de l’època […].

Exposició valentes dones 2015

El pròxim dissabte 2 de maig tindrà lloc la inauguració de «75 anys, de Valentes Dones. Del 1940 al 2014…«. Un recorregut al llarg dels darrers 75 anys on es podran contemplar faldes, capetes i gipós, així com un bon nombre de barres i fotografies de l’època.

IMG-20150317-WA0000

L’exposició ha estat possible gràcies a la donació que han fet del material més de 80 dones, i he de dir, que algunes d’elles he tingut el gran plaer de conèixer i veure en viu la seva investidura.

Exposició valentes dones 2015 -2

Exposició valentes dones 2015 -2L’exposició romandrà oberta de dia 2 fins al 10 de maig en el Casal de «Los jardines» carrer de Moragues, de dilluns a divendres de 16.00 a 19.00 i els dissabtes i diumenges de 11.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00.

11182075_481898238635022_931087724824799007_n

Organitza Col·lectiu de pageses amb la col·laboració de Toni Lluís Garau i Antònia Maria Miró.

@mcastanyer

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s