El menjar de les festes de Pasqua: el cas d’Alcúdia.

Si parlam de Patrimoni Immaterial també podem parlar de gastronomia. Cada festa religiosa o popular té la seva part gastronòmica, dolça i salada, per Nadal menjam torrons, coques de torró, etc.. per Pasqua menjam rubiols, panades, crespells, frit, mones de pasqua, etc…

A reu de Mallorca per Pasqua es fan panades, robiols, crespells, de cada un d’ells hi ha moltes variacions, ja sigui per la tipologia de la seva pasta o del seu farciment.

A Alcúdia també feim panades i robiols, a cada casa hi trobem una recepta diferent, però tenim tradicions o variacions de tradicions que es donen també arreu de les illes i a Catalunya.

També feim crespells, però aquests són diferents a la resta dels que es fan a Mallorca. Per fer els crespells necessitem dues peces de pasta tallades de forma circular una més grossa que l’altre que no siguin molt gruixades. El farcit dels crespells és una pasta feta amb ou, sucre, canyella i la pell d’una llimona ratllada.

IMG-20150403-WA0006

Es posa damunt la pasta més grossa el farcit sense que aquest ens vessi i el tapam amb la pasta petita i després doblegam la pasta que ens sobra de la part inferior damunt la superior, tal com es veu a la imatge i després els deixam tovar i una vegada tovats es posa al forn.

Jo l’any passat vaig provar de fer-los i hem varen quedar prou be, tot i que a la gent que no ho coneixia no els va agradar gens, perquè era tan sols pasta al forn.

Se que pareix una feina molt pessada, però a l’hora de menjar s’agraeix haver fet tanta feina. Es una llàstima que una tradició com aquesta, un dolç diferent dels que esteim acostumats a veure es deixi de fer. A Alcúdia ja són ben poques les cases en les que es fan aquests crespells.

L’altra dolç diferent que es fa per Pasqua a Alcúdia es el Rotllo. Es tracta d’un dolç fet amb sucre, ous, farina i que es decora amb confits. Aquest rotllo el regalaven els padrins de fons als seus fillols el Dijous Sant i els nins es passejaven pel poble amb el rotllo penjant del coll.

2012-03-31 15.44.36

Aquestes tradicions que formen part del nostre patrimoni immaterial es van perdent i anem adoptant noves tradicions que ens venen de fora.

Als nins avui els compram mones de xocolata de colors i formes atractius a la seva vista, dels seus jugadors de futbol preferits, de les princeses disney de torn, etc… però no els ensenyam les nostres tradicions.

Aquesta tradició del Rotllo, jo pensava que tan sols la trobàvem a Alcúdia, però no es així, a Sa Pobla també la trobam, els padrins regalen als nets el rotllo. També a Campanet i a L’Alcora, a la Comunitat Valenciana, també celebren la festa del Rotllo.

La reflexió final i crec que me repetiré, és que no hem deixar que aquesta tradicions culinàries es perdin simplement perquè ens semblin antigues, que duen molta feina fer-les i poc atractives als ulls tant dels nins com dels adults.

El patrimoni immaterial és el que ens defineix juntament amb la cultura i el patrimoni cultural, com una societat, com una comunitat.

@artutxo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s