Mesures per a la protecció del paisatge: el Conveni europeu del paisatge

Igual amb aquest títol no atrec molts de lectors, però intentaré amb el que us plantejaré ara crear una mica de curiositat. Fa uns dies vaig haver de llegir el Conveni europeu del paisatge, vosaltres l’havíeu sentit anomenar? Em perdonareu, però jo no.

Aquest conveni es va començar a elaborar a la dècada dels anys 90, però no va ser fins al 2000 quan es va concloure a la ciutat de Florència el 20 d’octubre del 2000. El propòsit del Conveni era animar a les autoritats públiques a adoptar mesures polítiques a nivell global per protegir i gestionar els paisatges europeus, per mirar de conservar i millorar la seva qualitat. Una de les principals intencions era promoure a les autoritats generals a reconèixer la importància del paisatge.

A manera de resum, el Conveni s’estructura en un preàmbul i quatre capítols: – El preàmbul té com a objectiu posar en context l’elaboració del Conveni i posar en relleu els reptes inherents al Conveni i a la protecció del paisatge. – El capítol 1 defineix alguns conceptes i termes clau (política del paisatge, objectius i camp d’aplicació). – El capítol 2 enumera les mesures que cal prendre en l’àmbit nacional. – El capítol 3 precisa els fonaments de la cooperació europea. – El capítol 4 enumera les disposicions finals.

L’Article 11 del capítol III du per títol – Premi del Paisatge del Consell d’Europa:

1. El Premi del Paisatge del Consell d’Europa pot ser concedit a les
administracions locals i regionals i a les agrupacions vinculades que, en el marc
de la política de paisatge d’una part membre d’aquest Conveni, hagin aplicat una
política o mesures destinades a la protecció, la gestió o l’ordenació sostenible
dels respectius paisatges, que en demostrin una eficàcia sostenible i que,
d’aquesta manera, funcionin com a exemple per a altres administracions locals
europees. La distinció també es podrà atribuir a les organitzacions no
governamentals que hagin demostrat una contribució especialment remarcable
en l’àmbit de la protecció, la gestió i l’ordenació del paisatge.
2. Les sol·licituds per a optar al Premi del Paisatge del Consell d’Europa
s’hauran de trametre als comitès experts esmentats a l’article 10. Les
administracions locals i regionals transfrontereres i les agrupacions de les
administracions locals o regionals vinculades poden ser-ne candidates, amb la
condició que gestionin conjuntament el paisatge en qüestió.
3. A partir de la proposta dels comitès d’experts esmentats a l’article 10, el
Comitè de Ministres defineix i publica els criteris d’atribució del Premi del
Paisatge del Consell d’Europa, n’aprova les normes i concedeix el premi.
4. La concessió del Premi del Paisatge del Consell d’Europa ha de servir perquè
les persones que el rebin vetllin per la protecció, la gestió i l’ordenació sostenible
dels paisatges vinculats.

Alconàsser

El CEP va entrar en vigor l’1 de març de 2004, Espanya va ratificar el conveni el 26 de novembre de 2007 però no va entrar en vigor fins dia 1 de març de 2008. En el cas de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, per acord adoptat en Ple dia 4 de febrer de 2008 es va adherir per acceptar un compromís decidit envers la protecció i gestió del paisatge de Mallorca.

I ara ve lo bo, la nostra Comunitat Autònoma, ha presentat alguna candidatura des de la seva adhesió l’any 2008? Doncs no, almenys no figura dins cap llista publicada a la pàgina web del Ministeri d’Educació Cultura i Esports, en canvi si que ho han fet altres Comunitats Autònomes. L’any 2009 el Parque de Cristina Enea de Donostia va rebre una menció especial. L’any 2011, també va rebre una menció especial el Projecte educatiu Ciutat, Territori, Paisatge, impulsat pels departaments d’Ensenyament i Territori i Sostenibilitat del Govern de Catalunya, i l’Observatori del paisatge. Aquest mateix any també es van presentar com a candidates l’Albufera de València, el riu Guadiamar (Andalusia), l’Instituto Andaluz de Patrimonio Histórico (IAPH), Tudela (Navarra), el Valle salado de Añana (Àlaba) i el projecte per a Revitalització de la Geria (Lanzarote, Illes Canàries). Les candidatures presentades i la candidatura guanyadora d’aquest 2015 encara no s’han fet públiques, no sabem si les Illes Balears han presentat alguna candidatura.

Port de Sóller 2013

No creieu que les Illes Balears no es mereixen està dins aquesta llista de candidates, un altra cosa és guanyar el premi o rebre una menció especial, però almenys intentar-ho. Les intencions i les iniciatives poden ser molt bones, però de vegades si no es duen a terme, poc sentit tenen.

En publicar-se la candidatura guanyadora per aquest 2015 tornaré a parlar de la no existent Llei del Paisatge de les Illes Balears i del treball que du a terme l’Observatori fotogràfic del paisatge de les Illes Balears.

@mcastanyer

PD. Les fotografies no són robades de l’arxiu fotogràfic d’internet, són fetes meves.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s