Coneixem el nostre Patrimoni Cultural Immaterial? Els Cossiers

Un tema recurrent en varis dels meus treballs va ser difondre a través de diversos tipus de projectes la dansa dels Cossiers a Mallorca. De vegades no podem donar una explicació clara de per què triem una cosa i no l’altra, només sé, que molta feina em va portar recopilar la informació i projectar plans de gestió i difusió. Doncs un d’aquests treballs va ser conjunt, juntament amb @mamensini, i fou per a l’assignatura Turisme i Patrimoni Cultural que aleshores impartia l’assignatura el Dr. Eduardo Carrero Santamaria.

b3fp642b

Aquí no us parlarem de la història o dels orígens dels Cossiers, sinó de com i per què podríem donar a conèixer  aquesta dansa que forma part del nostre patrimoni cultural inmaterial. Per anar entrant en matèria us deixem uns apunts importants a tenir en compte.

Què és el patrimoni cultural inmaterial?

Segons la UNESCO a l’Article 2 de la Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial [1] s’entén per patrimoni cultural immaterial el següent:

<<Els usos, les representacions, les expressions, els coneixements i les tècniques —juntament amb els instruments, els objectes, els artefactes i els espais culturals que els són inherents— que les comunitats, els grups i en alguns casos els individus reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural. Aquest patrimoni cultural immaterial, que es transmet d’una generació a l’altra, és recreat constantment per les comunitats i els grups en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa i la seva història, la qual cosa els infon un sentiment d’identitat i continuïtat i contribueix, per tant, a promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana; i continua: El patrimoni cultural immaterial, es manifesta en particular en els àmbits següents: a) tradicions i expressions orals, inclosa la llengua com a vehicle del patrimoni cultural immaterial; b) arts de l’espectacle ; c) usos socials, rituals i actes festius; d) coneixements i usos relacionats amb la naturalesa i l’univers; e) tècniques artesanals tradicionals.>>

Seguint aquesta definició el balls dels Cossiers compleixen els requisits necessaris per incloure’s dins aquest grup que la UNESCO defineix com a patrimoni cultural immaterial.

Cossier de Manacor 2010

Alguns ho sabreu, altres pot ser no, però els balls dels Cossiers són unes danses populars i tradicionals mallorquines que es duen a terme a alguns indrets de Mallorca. Antigament eren un gran nombre els pobles que comptaven amb la seva colla de Cossiers, avui dia, el número ha disminuït tot i que malgrat el pas del temps pobles com Montuïri han mantingut viva aquesta tradició. Pobles com Inca, Campos, Villafranca o Son Sardina estan recuperant aquesta tradició ancestral.

Cossiers d'Alaró

@mamensini @mcastanyer creiem fermament amb la necessitat de potenciar aquest tipus de patrimoni i vincular-ho al turisme cultural. Les darreres dècades l’interès que els turistes, els viatgers i els visitant han mostrat per aquest tipus de turisme ha anat creixent de forma considerable i molt positivament.

Les Illes Balears són conegudes internacionalment i el seu principal atractiu és el turisme de sol i platja. Aquesta imatge difícilment no canviarà però es pot intentar fomentar un altre tipus de turisme, intentar cercar altres activitats i altres interessos que complementin i completin les activitats dels turistes. Mallorca és plena de tradicions brillants i volem que els balls dels Cossiers també siguin coneguts dins l’àmbit nacional i internacional.

Cossiers de Palma

[1] L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura en la seva 32a reunió celebrada entre el 27 de setembre i el 17 d’octubre, acordaren la Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s