Arxiu de la Imatge i el So d’Algaida

Moltes van ser les assignatures que vaig cursar durant el primer any de màster, però una en concret em va agradar molt i alhora vaig gaudir d’assistir a classe, i va ser amb l’assignatura Patrimoni fotogràfic: història, catalogació i difusió amb la Dra. Maria José Mulet. Tota assignatura comportava l’elaboració d’un treball i aquesta no podia ser menys.

En altres assignatures del màster vaig decidir treballar el tema dels cossiers (un tema al que recorreré en altres ocasions) i tractant-se de patrimoni fotogràfic volia fer una cerca de fotografies dels cossiers de Mallorca, però per falta de temps i veient la dificultat que comportava vaig decidir canviar d’idea, i per què? doncs per que en una visita a la Biblioteca d’Algaida a la recerca d’informació sobre les els seus cossiers em vaig assabentar que l’ajuntament d’Algaida havia creat en 2009 l’arxiu municipal de la imatge i el so, i quina va ser la meva sorpresa? doncs que no hi havia cap inventari fet, ni una sola digitalització ni catalogació del seu fons. Em vaig posar en contacte amb l’encarregat, Albert Herranz, i vaig tenir l’aprovació per part del Batle, Francesc Miralles, de treballar en l’arxiu, així que, vaig canviar el rumb del treball.

L’arxiu es va crear en 2009 amb les donacions de Joan Balaguer Mulet, Joan Oliver «Garrover» i Joan Valent. En 2010, any en què vaig col·laborar, només estava fet part de l’inventari del fons fotogràfic de Joan Balaguer, el meu treball va consistir en la digitalització de 187 fotografies de 305.
En aquells moments l’arxiu no comptava amb tot el fons de Joan Balaguer, de fet fotografies publicades en Fotografies de l’arxiu de Joan Balaguer de Pere Ferragut i Albert Herranz,  Algaida (2009), encara no formaven part de l’arxiu municipal i no s’havien recopilat totes les fotografias pertanyents a Joan Oliver i Joan Valent.

A la pàgina web de l’ajuntament hi ha un enllaç a l’Arxiu de la Imatge i el So però a dia d’avui encara no es poden consultar moltes de les fotografies amb les quals vaig treballar, m’he posat en contacte amb Albert Herranz perquè m’expliqui l’estat actual de l’arxiu així que quan tingui notícies seves miraré de compartir algunes de les fotografies amb vosaltres.

IMG_20150225_183626

Ferragut, Pere; Herranz, Albert. Fotografies de l’arxiu de Joan Balaguer. Col·lecció Seqüencial 1. Algaida, 2009.

@mcastanyer

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s