Congrés Internacional de Turisme Cultural: anàlisi, diagnòstic i perspectives de futur

10974433_997441783617525_6697714132216066161_o

Els dies 19, 20 i 21 de febrer s’ha celebrat a la Universitat de les Illes Balears un Congrés de Turisme Cultural, una bona oportunitat per posar sobre la taula l’estat actual del Turisme Cultural a les Illes Balears. Van ser tres dies intensos on simultàniament es duien a terme ponències en què es parlava sobre #turisme, #patrimoni, #difusió i #gestió.

Podria parlar llargament sobre molts dels temes que es van posar damunt de la taula, però només us parlaré sobre el que a mi més em va interessar.

Del primer dia de la jornada em quedo amb Els museus de les Illes Balears i el turisme cultural a càrrec de Lourdes Melis Gomila, Catalina Sansano Costa i Cristina Rihuete. Destaco la importància i el poder dels museus en la captació de nous turistes interessats en buscar noves experiències a les nostres illes que no siguin el tòpic << sol i platja >>, els museus necessiten l’ajuda per part de les administracions en el seu dia a dia per poder fer front a l’anomenat #turismecultural. En els últims anys el nombre de turistes que han visitat els nostres museus ha millorat, poc a poc el resultat va millorant però cal seguir treballant molt i conjuntament.

Una altra de les intervencions que em va cridar l’atenció va ser Els guies com a transmissors del nostre patrimoni cultural, a càrrec de Susana de Cortada Sorarrain, Ana Thorborg i Lola García, al meu parer, les seves respectives intervencions només van servir per fer un rentat d’imatge, ja que la seva tasca no és molt ben entesa en el sector. Es va parlar d’un intrusisme en el sector però no de la formació que reben els guies.

Per finalitzar el dia vull recordar la intervenció que va fer Jaume Andreu, El patrimoni cultural com a recurs turístic: el cas de la Serra de Tramuntana, va fer un recorregut destacant aquells elements patrimonials que s’emmarquen dins de la Serra de Tramuntana (monuments, edificis, obres d’enginyeria, llocs arqueològics, etc …), un gran ventall de béns, molts d’ells encara sense protegir, i que estan en perill de desaparèixer, i en el seu conjunt conformen un reclam turístic encara per explorar.

IMG_20150219_122005

Del segon dia em va agradar la taula rodona que es va establir amb Les empreses i els itineraris dedicats al turisme cultural, vam tenir l’ocasió de conèixer a sis empresaris ( Xisca Ambrós de MallorcaXperience, José Calatayud, Joan Carles Palos de Fita a Fita, Sergio Rigo, Gaspar Valero de Caires Culturals i Margalida Vives, tots es didican a eleborar rutes per Palma i altres indrets de Mallorca, itineraris culturals, excursions a la Serra de Tramuntana, així com altres activitats i tallers, en alguns casos son activitats orientades a famílies i escoles, i és aquí on van sorgir diversos dubtes entre elles si és realment turisme cultural el que fan, o una interpretació del patrimoni.

citc.2.2015

Finalment, la programació de l’últim dia es preveia intensa, visites a Sóller i al Santuari de Lluc en un dia on la pluja va voler fer acte de presència però que ens va donar una treva a Can Prunera Museu Modernista. La meva assistència al congrés acaba aquí, jo @mcastanyer treball al museu i vaig rebre amb molt de gust a tots els membres i públic del congrés que no eren pocs, no vaig poder seguir amb el grup fins a Lluc ja que tenia altres obligacions però estic segura que la resta de ponències i la clausura van ser molt interessants.

10996004_998932926801744_869308922354322203_n

3 Comments

  1. Jo també vaig poder assistir a algunes de les conferències d’aquest congrés, i voldria destacar la ponència Comunicació emocional del patrimoni de Maria Elvira Lezcano, comunicació molt interessant sobre les emocions i sentiments que ens transmeten els diferents elements que formen el nostre estimat patrimoni i com transmetre aquestes emocions als visitants del monument, museu etc.

    Enhorabona per aquesta iniciativa.

    Salutacions

    Isa

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s